Odla i varmbänk

Körsbärsblom i Januari

Känner du att våren inte kan komma tidigt nog och längtar du efter de första primörerna? Du kan ge din trädgårdsodling en tidig start genom att anlägga en varmbänk. Du värmer då upp odlingsjorden med hjälp av komposteringsvärme och får en näringsrik bädd att odla i hela den kommande säsongen. 

 

Sallat, rädisor, spenat och kål är exempel på sådder som lämpar sig väl i en varmbänk. Odlingsmetoden har gamla anor och som all odling kräver den skötsel och passning men vilken belöning det blir att få skörda rädisor till påskbordet!

 

Så här anlägger du en varmbänk, steg för steg:

 

1. Mät ut en yta att odla på, gärna i storleken 1,5x3 m. En vanlig pallkrage är för liten för att du ska få igång en bra process men det går bra att placera flera pallkragar intill varandra. 

 

2. Ta fram trädgårdsspaden och gräv ur hela odlingsytan, minst 30 - gärna 50 cm djupt. Använd gärna en pressening att ösa över jorden på, så att du kan återanvända den. 

 

3. Nu ska bädden fyllas med halm och hästgödsel. Det är viktigt att gödseln är färsk och det bästa är om du kan få tag i gödsel från ett stall som använder vete- eller havrehalm som strö. Undvik stora mängder kutterspån, de hinner inte brytas ner. Sikta på att få en bädd som består av hälften färsk hästgödsel och hälften halm. Om halmen är nerkissad är det en bonus. Materialet ska trampas ner i bädden. Ta hjälp av hela familjen eller några vänner. Kanske kan ni dansa ner bädden till lite skön musik? 

 

4. När du har en gödselbädd upp till marknivå kan du placera ut din ram eller dina pallkragar. Ramen kan du bygga själv av trä men det finns de som använder lecablock eller halmbalar. Det är en fördel att använda isolerande material men det är också en estetisk fråga. 

 

5. Täck varmbänken med ett tak som släpper igenom så mycket ljus som möjligt.  Du kanske kan använda gamla fönster, plastglas eller köpa färdiga som tillbehör till dina pallkragar. 

 

Nu låter du gödselbädden "brinna". Om materialet är väldigt torrt kan du behöva vattna det, men dränk inte bädden! Syretillgången är avgörande för att uppvärmningen ska komma igång! Nedbrytningsprocessen kommer att värma upp bädden till omkring 50, ibland uppåt 70 grader. Håll bädden isolerad mot kyla med hjälp av trasmattor, filtar eller liknande. Följ temperaturutvecklingen med en lämplig termometer. 

 

6. När gödseln kommit igång att brinna täcker du den med ett 10 - 20 cm tjockt jordlager, anpassa efter grödornas behov. Tänk på att bädden kan komma att sjunka ihop en del allteftersom nedbrytningen fortgår. 

 

7. När bädden svalnat av ner mot 15 grader är det dags för sådd! Vattna försiktigt, fortsätt att följa temperaturen och lufta/vädra vid behov. När fröna grott behöver de så mycket ljus som möjligt! Täck av bänken under dagens ljusa timmar och stoppa om den till natten. Lycka till! 


Om odlingszoner och växters härdighet

Härdighet

Det här med härdighet är viktigt för att få en hållbar trädgård. När du väljer växter till din trädgård tjänar du både tid och pengar på att välja växter som säkert klarar klimatet. Zonangivlser och härdighetsangivelser ger dig ledtrådar för ditt rätta växtval. Samtidigt kan mikroklimatet i just din trädgård skilja sig från omgivningen. Det har att göra med vindförhållanden, jordens egenskaper, solbelysning, väderstreck mm. När man talar om mikroklimat så innebär det egentligen ett litet område på 1 mm till meternivå. Det kan tillexempel vara ett stenparti där det tunna jordskiktet värms upp av stenarna eller skuggan under ett träd. Detta gör att mindre härdiga växter ibland kan klara sig där man inte skulle tro det. För den som vill experimentera med sin trädgård, vill lägga tid på omsorg som att täcka växter eller kanske till och med värma dem under vårens frostnätter genom att elda för dem så är det ett spännande fält. Men för den som önskar en så lättskött trädgård som möjligt rekommenderar jag att man arbetar med naturen och väljer växter som säkert klarar sig.

 

Vedartade växter -  buskar och träd

Riksförbundet Svensk Trädgård har skapat kartan som delar in Sverige i olika odlingszoner och som man ofta refererar till när man anger vedartade växters härdighet. Blekinge är ett litet län men spänner över tre odlingszoner. På Svensk Trädgårds hemsida kan du se zonkartor för varje län.

 

Fleråriga örtartade växter - perenner

Ofta anger man fleråriga örtartade växters härdighet med en bokstav, A-D. Systemet är framtaget av svenska perennodlare.

A - Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder.

B - Kan odlas i hela landet på skyddat och väldränerat läge.

C - Kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge.

D - Kan bara odlas i landets gynnsamma delar.